Pages

SVENSKA CYKELFÖRBUNDET BLOGGAR








fredag 23 juli 2010

True Champion or Cheat


SCF:s styrelse beslutade 13 april att samtliga licensierade juniorer och äldre under 2010 ska genomgå den nu översatta webbaserade utbildningen "True Champion or Cheat".

Det ställs allt högre krav på alla cyklister när det gäller kontrollfunktioner för att stävja det fusk som förekommer. Det gäller då att vara väl förberedd och medveten om krav och regler så därför har SCF låtit översätta det av UCI framtagna utbildningsprogrammet till svenska.

Under resterande del av säsongen ska alla licensierade juniorer, U23, elit- och veterancyklister enskilt genomgå denna utbildning. SCF kommer efter säsongens slut att få sammanställning över de som genomgått utbildningen.
mvh
Anders

5 kommentarer:

  1. Vad händer om en licensierad inte gör detta?

    SvaraRadera
  2. Hank; Din fråga är lite märklig eftersom beslutet är att alla ska genomgå utbildningen. Det borde för alla som gillar och vill utöva denna fina sport vara självklart att ta chansen och lära sig mer om detta problem.
    "Vad händer"? Det finns idag inga fastställda sanktioner, men ett troligt scenario i framtiden är att denna certifieringen efter genomförd utbildning blir kravet för tävlingslicens.
    mvh
    Anders Karlsson

    SvaraRadera
  3. Så nu inför SCF ännu en försvårande omständighet för att lösa tävlingslicens. Är inte målet att öka antalet aktiva?

    Rimligtvis så är det varje enskild cyklists eget ansvar att inte få i sig förbjudna substanser, och utbildning måste då också vara var och ens ansvar och inte komma som ett påbud uppifrån.

    Finns det en förankring bland aktiva tävlingscyklister att detta ska vara obligatoriskt (till exempel att kunskaperna är låga, många testas positivt, eller att det skulle utgöra en fara för andra att man inte har denna kunskap), eller är det ett skrivbordsförslag från SCFs sida? Det känns lite ogenomtänkt faktiskt...

    SvaraRadera
  4. Varför skulle Hanks fråga vara märklig?

    Det verkar som SCF inte har tänkt igenom detta!
    Det är ju bra för Elit cyklister som tävlar mycket och är utomland, men vi cyklister som kör för det är skoj och kanske inte hinner med att gå en utbildning.
    Räcker det inte med att läsa igenom den hemma?
    Hur skulle denna utbildning gå till?
    Kontaktar SCF varje cyklist innan utbildningen ska vara?
    Vad händer om en ny åkare skulle vilja köra en Elittävling och söker en elit licens mitt i tävlings säsongen, men får till svars att det kan han inte få om han inte går en utbildning?

    Skulle vilja ha ett seriöst svar Tack.
    MVH Andreas Ekman IKHP

    SvaraRadera
  5. Jag fick t ex reda på beslutet av en tillfällighet och nu, men det är tydligen fattat för flera månader sedan. Webb-baserad borde ju betyda att den går att göra hemma och rentav att någon annan kan knappa in uppgifterna än den som är utbildningspliktig. Jag noterar ändå att det uppstått frågor om hur det skall gå till.

    Det vore enligt min mening bättre om SCF la ner kraft på att påverka Trafikverket och andra proppar så att det blev mer cykling på vägarna.

    SvaraRadera