Pages

SVENSKA CYKELFÖRBUNDET BLOGGAR
måndag 27 september 2010

Vi kanske ska "skrota"...

JUNIORKLASSERNA...herr och dam i SVERIGE...på LVG o MTB!
Intressant fråga och änsålänge bara en tanke från Herr Pölder!
Har under några säsonger sett nu hur det tunnas ut i startfälten på juniornivå plus då att de juniorer som tävlar får tävla mot så så få motståndare så att kvaliteten i klassen sänks från "där man kommer ifrån...15-16 klassen".
Vi låter alla ta steget och tävla nationellt i Herrseniorklassen och Damelitklassen...skrotar alltså juniorklassen helt under en testperiod!
De enda juniortävlingarna i SWE får bli under typ 4-6 helger resten kör de i Elit/senior...
4-6 helger???.....
då kör vi Svenska cupen + SM för juniorklass
/vid pennan Tony Pölder

7 kommentarer:

 1. Bra tanke! Det tror jag kan stimulera både uppåt för juniorerna som vill satsa, och även neråt för elitåkarna som inte vill bli ifrånåkta av juniorer om man kör både LVG- och XC-cuptävlingarna så. Om man dessutom behåller vissa tävlingar med rena juniorklasser kan man låta 16-åringar gå upp och köra dessa tävlingar. Då blir steget upp till elit så småningom mer naturligt.

  SvaraRadera
 2. Är inte problemet rekryteringen av nya ungdomar? Lägg istället allt krut på att rekrytera in nya ungdomar.
  En som genom många år varit framgångsrik är Bertil från Vänersborg och hans framgång stavades "glöd". Han var ut i skolor mm och mer eller mindre jagade in ungdomarna. Hela vår idrotts framtid hänger på sådana eldsjälar. Därför behövs det en central person som bara skall jobba med rekrytering. Triathlonförbundet har använt idrottslyftsmedel för att anställa tre stycken konsulenter som just nu jobbar med att vara ute i skolor och köra olika kampanjer. Svensk cykel kan göra likadant men då måste det till lite action.

  SvaraRadera
 3. SCF fokuserar som vanligt på pseudoproblem. Om det är för få startande i juniorklassen borde väl fokus ligga på att få fler att starta i den klassen, dvs få fler utövare, och inte bara blunda för problemet genom att klumpa samman dem med eliten?

  Och om eliten får spö av juniorerna borde de väl glädjas åt att det finns duktiga framtidslöften, vilket även borde visas i resultatlistan. För vederbörande lär väl vinna över gamlingen oavsett vilken klass han kör i?

  PS: http://happymtb.org/forum/read.php/1/1497778

  SvaraRadera
 4. En riktigt bra fråga! Har också under många år följt olika klasser i främst landsvägssammanhang och tendensen är väldigt slående där antalet åkare tydligt minskar. Visst, rekrytering är toppen om medel är tillgängliga och entusiaster finnes, tyvärr tar rekrytering tid och problemet är här och nu.
  Det är inte kul att som junior i Sverige tävla mot som mest 40 st(SM) generellt ligger det på ca 12-25. Som det varit i år har juniorerna vid tunna startfält redan testat att köra med ex. senior med gott resultat Tack till de arrangörer som varit lite på och fattat! Att man sen också kan få chansen att köra med elit är ännu en sporre för ex. de som satsar och har högre ambitioner likväl som de elitåkare med lägre ambitioner kan gå ner i senior. Kvaliten och statusen på klasser och race borde med detta få en rejäl förbättring!!!
  Om man sen ser till våra grannländer Danmark/Norge har de ett helt annat utgångsläge, varje juniorrace oavsett status har alltid ca 80-110 åkare, där blir det verkligen tävling varje gång.
  Gå vidare och lyft frågan vid fler tillfällen Pölder, vad skulle hindra???? Go for it!

  SvaraRadera
 5. Bra Pölder men när du ändå är igång så skrota senior,elit och veteranklasserna samtidigt. Nu tror ni väl att jag är fullständigt dum i huvet. Istället startar vi A,B och C-klass med poänguppflyttning/nedflyttning. På så sätt kommer alla att tävla i den klass som dom hör hemma i.

  Boine och Billy

  SvaraRadera
 6. Håller med Boine till 100% detta är något som i princip alla cyklister som tävlar pratar om men info verkar inte riktigt nått fram till beslutsfattarna, men men med tanke på utvecklingen inom svenskcykel borde man ju snart inse att det e dags att testa något nytt för att vända utvecklingen.

  SvaraRadera
 7. Ja vad är det som hindrar att härma andra fungerande förbund. Stick ut huvudet och se vilka som cyklar. Börja med dem vi har. Eliten kommer ur bredden. Cykel blir man introducerad av någon man känner som redan är biten. Ingen normal förälder skickar ut sina barn i trafiken med en ungledare. Trafikproblemen var som Sveriges i Sydeuropa för länge sedan. Där är det alltid cyklande släktingar eller föräldrar som får barnen att pröva cykel i organiserad form. Fakta!
  BMX, Bana (arenaidrott) och MTB om man nu måste cykla innan 16 år ålder. Skall man bli LVG eller MTB stjärna behöver man inte börja tidigare. Fakta, igen!

  SvaraRadera