Pages

SVENSKA CYKELFÖRBUNDET BLOGGAR








måndag 18 oktober 2010

Pölder kritiserar cykel Sverige!!!


Så roligt allt kan vara!
Jag är tämligen ny inom cykelsfären, har suttit invald i styrelsen i 1 ½ år nu och har aldrig varit med om dess like av ”folk som tycker o tänker i all dess riktningar och ifrågasätter i all dess riktningar” och sedemera "gör ingenting" mer än att prata.
Känns som att en del bara vill ”ifrågasätt för ifrågasättandes skull”…skapa turbulens!

Jag kommer från andra idrotter såsom längdskidåkning, löpning och curling(är tämligen ny som cyklist)…och jag måste säga att cykelsporten i Sverige är ”väldigt annorlunda”…och då menar jag på ett negativt sätt.
Alla dessa bakåtsträvare, alla dessa paragrafryttare…vi lever i en allt snabbar värld nu…en allt snabbare beslutsfattande värld som en del visst inte förstår eller vill inte förstå.

Vi kan inte låta vårt föbundsmöte som är i mars varje år ta beslut på vissa saker flera år i efterhand.
Tex en motion som kommer in hösten 2009 som hänskjuts till styrelsen att utredas under året 2010 och sedan beslutas om i mars 2011 vid förbundsmötet…det beslutet träder i kraft o handling år 2012….NÄSTAN 3 ÅR!!! …efter att motionen kom!

Är det så vi vill leva?...2010!?

Gott folk…det funkar inte så …det är nya tider nu…alla får ta sig i kragen och fatta ”att om vi skall ta cykel Sverige framåt så måste den valda styrelsen få ta sitt ansvar och sitt innevarande förtroende som förbundsmötet har utsett”!!!
Styrelsen måste få kunna driva verksamheten framåt…förbundsmötet kan inte besluta om ”småsaker” inom den dagliga driften.
Gillar inte cykel Sverige våra beslut eller vår styrelse så får förbundsmötet avsätta oss…så enkelt är det gott folk.

Vi inom styrelsen måste få ta beslut, våga ta beslut, våga stå för sina beslut…våga jobba framåt under vår förtroendperiod…vi är på väg…visst finns det delar av styrelsen som inte funkar än men vi är medvetna om detta och strävar framåt enl min mening i en väldigt positiv anda.

På tapeten nu…är en motion från Bohuslän/Dalarna om motionslopp. Årsmötet 2010 beslutade att avslå motionen och hänskjuta detta till styrelsen att utreda och redovisa under 2010. Visst kan man läsa detta på 2 sätt…
jag läser det som att vi inom styrelsen skall utreda o besluta om detta…jag förstår att herrar….. ja ni vet vilka ni är….läser detta på ett annat sätt.
Återigen gubbs (mm det är bara ”gamla gubbar" som är på om detta ;-))…menar ni att denna motion som kom 2009 inte skall träda i kraft förrän 2012????...skall vi dra det en gång till på årsmötet?????????????????????????????
Det finns en risk återigen gubbs…;-) att det inte blir som ni vill såsom hände vid förra mötet.
Eller så ”vinner ni” och beslutet tar 3 år att få igenom…
Ordförande för tävlingskommittén Tony Pölder

7 kommentarer:

  1. Jag reser mig och gör "give me five" till dig Pölder som äntligen vågar röra om i den sega grytan!! Heder och stor ära till dig som rakryggad står upp och vill föra svensk cykel framåt, heja heja mera vill vi ha!!
    För att vi ska få bra resultat och framgångsvindar i Sverige måste vi hänga med på "tåget", vi kan inte backa, mumla i buskarna, låta det vara som förr eller som det alltid har varit...
    Är vi inte med på tåget eller sitter i fel vagn kommer garanterat det redan nu sviktande cykelintresset hos bl a ungdomar bli ännu mer synligt, man måste sporra och locka alla åldrar med nya varierande giver för att komma framåt. Det gäller såklart för er i styrelsen att nå uppsatta gemensamma mål, riktlinjer eller direktiv, vilka vägar man personligen eller i grupp tar mot målen spelar mindre roll bara man når dit.
    Våga stå upp för den svenska "tyckarmaffian", med bra motiveringar, VARFÖR och HUR kommer man långt!
    Den här "tyckarmaffian", kommissarierna som tar så hårt över att läsa hur bra organisationerna fungerar i våra grannländer är antagligen bara osäkra, rädda individer. Vänd istället på det som ni tycker är negativt och se det positivt...då blir kritiken genast konstruktiv och jobbet blir mer stimulerande!!
    Tänk tanken att man glömmer och kastar allt som tidigare varit undermåligt i svensk cykel, tar till sig och vidareutvecklar det som varit bra, vågar testa nytt och surfar på den vågen, oj oj oj, så bra det skulle bli, alla skulle må bättre, vara gladare och tycka det är toppen att både cykla och jobba med cykel!!!

    SvaraRadera
  2. Vet inte om jag ska skratta eller gråta. TP tar i så han nästan spricker utan att egentligen säga något alls. Det enda vettiga han säger är väl att det är läge att röra om i grytan och ändra om lite i styrelsen.

    Motionen i fråga berör du knappt och än mindre vad den innebär. Att tycka att man måste ha tävlingslicens för att köra motionstävlingar är väl knappast att vara framåtsträvande? Det är snarare "gubbarna" som önskar en bredare grund genom att man ska få tävla i motionstävlingar utan att ha massa krav på licenser och sånt som ser framåt.

    I SCFs värld ska varenda en som över huvud taget sitter på en cykelsadel ha någon form av tävlingslicens för att få röra på sig. Fast detta är väl verkligen inte att se hur Sverige ser ut nu och hur man lockar fler folk till sporten?

    Nej, TP. Du ska ha cred för att du sträcker ut hakan, men för din egen skull borde du i alla fall tänka igenom varför du gör det och hur du lägger fram dina åsikter, för annars blir det mest fånigt.

    SvaraRadera
  3. Javisst rör om i grytan, få saker att hända snabbare. Men det förslag/beslut som kom angående motion som garry varit upprörd över, den var riktigt kass också.

    Ni behöver göra om tävlingar, både motion och tävling, till ett simplare koncept. Färre klasser, klubb & licens är gammalt tänk och hindrar folk från att ställa upp. Fixa en bättre hemsida, hemsidan nu är värdelös att hitta vad man söker på, saknar massa väsentlig information och verkar inte särskillt uppdaterad. Den behöver lite 2000/2010-stil och inte gjord för 90-tals reliker som nu.

    Det behövs även massvis med PR för sporten. Jag t.ex som ny inom sporten, när jag berättar för nära och kära vad jag börjat med så har ingen nån koll alls. Folk känner till vätternrundan och tour de france, mer än så har ingen koll. När jag säger att det är mtb jag håller på med, tror dom direkt att det är downhill. När jag säger att jag cyklar i skogen tror dom att jag menar grusvägarna som går i skogen. När jag berättar att det är mest stigar och "stigar" där bara cyklar kommer fram, berg, hällar, stora stenar och allmänt svår/tung terräng att ta sig fram över, så får dom en bättre koll men dom vet fortfarande inte egentligen vad det innebär.

    Tänk dig själv den vanliga föräldern, barnen börjar komma upp i ålder då sporter blir intressant. Du känner till de vanliga sporterna fotboll, hockey, tennis, golf... Men du tänker absolut inte på cykel. Vart tänker du låta ditt barn börja testa på för sport? Det är ytterst sällan som svaret blir cykel ifall föräldern inte är cyklist själv, utan det blir nån av de vanliga sporterna fotboll, hockey etc.

    Och tänk dig nu barn i denna åldern, dom ser fotbolls stjärnor, hockey stjärnor etc på tv, men ser dom cyklingen? Några svenska stjärnor att se upp till? Nej, det gör dom ju inte.. Eftersom dom inte ser cykling nånstans, förutom tour de france en gång om året där inte ens några svenskar är med och toppar, så lär det inte va cykling dom kommer säga åt sina föräldrar att dom vill prova.

    ÄVEN fast många barn älskar att cykla, de har ju redan börjat cykla innan tanken ens dyker om att man kan utöva SPORTER. Jag minns mycket väl tiden på dagis när man skröt om hur många växlar man hade, och på mellanstadiet efter skolan när man hängde vid kiosken med cykeln. Det är ett guldläge för svensk cykel att fånga upp dessa barn och visa dom att den tuffa cykeln också kan bli en sport, för det tänker varken föräldrar eller barn på i dagsläget.

    Bygger man upp en rejäl ungdomsverksamhet där man satsar på att få in MÅNGA personer, kommer cykel sverige bli både mer intressant, få fler tävlingar, större tävlingar, fler utövare, fler vänner, fler aktivister, större talanger och framgång.

    Ungdomsverksamhet, att det ska va enkelt, och PR är grunden för att växa.

    SvaraRadera
  4. År 2010 - i stort sett alla sporter, med resp förbund, arbetar tillsamans med sponsorer. På kort och lång sikt. I SCF: vilka arbetar med sponsorbiten och hur går det ?
    Som exempel, hela cykel-Sverige skulle jubla över införandet av elektroniska chip (tidmätning/resultat) vid tävlingar och motionsarrangemang. Enklare att arrangera tävling/motion = fler arrangemang ! Beslutet om detta står och stampar på samma fläck (snacka om att tåget lämnat för länge sedan...) bland annat pga hög kostnad för ett sådant system. Har styrelsen/gubbarna slagits av tanken att lösa detta med hjälp "utifrån" = sponsring ??
    Som tidigare nämnts - vi lever i 2010 nu, snart 2011......

    SvaraRadera
  5. svar till BeSt
    jag är oxå för chip o jobbar för det.
    Inte alla är lika övertygade som du o jag ...men lever man ute på race så vet man att det är bäst.
    Sen finns det saker som inte är lika lätt at lösa...."med att bara säga att chip ska vi ha"....vi måste ha någon som sköter detta, som vill o orkar ta i detta...utbildat folk. De få gånger vi haft det i swe så har vi haft inhyrt folk från tex Danmark....vi hade det på kortbane SM iår i Malmö...såg det med egna ögon i speakervagnen...helt outstanding.

    SvaraRadera
  6. Angående beslut på årsmöte. Årsmöte är högsta beslutande organ. Om du eller någon i styrelsen hade yrkat för att styrelsen skulle ha beslutsrätt i frågorna hade årsmöte tagit ställning till detta. Nu kom ingen sådan yrkande. Årsmötes beslut var att styrelsen inte fick beslutsrätt i dessa fråga, även om du inte tycker om det så får du leva med det. Viktigt att hela SCF styrelsen acceptera den demokratin som vi har inom SCF.

    Angående själva besluten. Under åren 1990-2009 frågade motionskommittén motionscykel Sverige vad man vill och besluten togs därefter. Det finns många som har bakgrund och kompetens i dessa frågor. Vi vara många som ville vara med på bordet under denna utredning och styrelsen fick förslag om en kallelse lista till en utredningsdag för detta. Hade man diskuterade detta med motionscykel Sverige hade man kunna fästställa besluten vid årsmöte 2011 inför säsongen 2011.

    Klart att det inte ska behöva ta tre år att införa något nytt. Även om motioner skrevs hösten 2009 var de motioner för årsmöte 2010 så egentligen borde du ha skrivit 2 år. Och som sagt hade du fått med motions Cykel Sverige bakom förslagen så hade man kunna införa dessa i bästa fall redan vid årsmöte 2011.

    Stora beslut med stora konsekvenser ska noga utredas och förankras ut i landet. SCF styrelsen borde vilja ha stöd för de beslut man tar. Och i mitt tycke krävs 1-2 år att införa så pass stora förändringar som ni vill införa.

    Det finns så många fel och obesvarade frågor med de besluten att det verkligen är synd att ni valde att inte lyssna med motions Cykel Sverige. Hade det varit så fel att lyssna med andra? Då ni hade dessa förslag hade ni kunna presentera dessa för motions Cykel Sverige för feedback och synpunkter. Det hela ger ett intryck att ni har skyndat igenom något på en kafferast utan att tänker igen konsekvenserna av besluten.

    Motions Klass A är identiska med Sportklass. Motionsloppen har alltid haft möjligheten att arrangera sina lopp som sportklass, det mår väl finns en anledning man inte gjorde så?

    Efter en noga utredning tog man bort rankningen för hur många km man cyklade i sanktionerade motionslopp. Det var utrett av motionskonferensen 2006, Cykeltinget och andra diverse möten. Under tiden vi hade detta (1993-2007) hade bara 127 cyklister kommit upp i det lägst nivån (1000km). Det gav inget och motions Cykel Sverige sade sitt, ta bort. Inom breddidrotten ska alla vara med på lika villkor, vi satsade istället på något där det var genomförande av motionsloppen som räknades, dvs antalet lopp.

    Du jämföra med andra förbund men jag vet att inom andra SF så utreder styrelsen tillsammans med dem som är direktberörda. Ni gavs all chans i världen att diskutera detta.

    SvaraRadera
  7. Många kloka ord från dig Gary och ska ta det till mig i mitt fortsatta arbete.
    Jag ser inga beslut som är tagna som inte går att förändra om det visar sig att fel beslut tagits. Och är det så att våra revisorer tycker att vi inom styrelsen inte får ta beslut under vår mandatperiod i vissa frågor så är det självklart att man får böja sig för det.
    Jag anser still att jag är förtoendevald att sköta min uppgift för cykelSWE...är ni inte nöjda med mig så är det bara att avsätta mig, simple as that...lägger ingen prestige i att sitta med i SCF styrelse och framförallt om jag sitter där...SÅ sitter jag inte still ;-).

    SvaraRadera