Pages

SVENSKA CYKELFÖRBUNDET BLOGGAR








tisdag 18 maj 2010

LÅNGLOPPSCUPEN MTB....inte bra!

Så...då kommer en het debatt som jag startar nu och som jag vill få upp på bordet till viss del genom denna bloggen...bra att vi kan föra en offentlig information här så långt det går.
Det kommer vara Anders Karlsson vår generalsekr som kommer att förklara detta på ett bättre sätt än vad jag kan göra, jag är ingen MTB expert ej heller regelexpert.
Vi har ett "big problem" att lösa inom långloppscupen med engångslicenser!
Såg att det fanns folk med engångslicens i elitklassen nu helgen som var i Skövde.
Nu må vi följa tävlingsreglerna gott folk!
Rättning i leden nu och följ upprättade avtal som gjorts!
vid pennan/Tony Pölder Ordf tävlingskommittén

16 kommentarer:

  1. Anledningen till att jag körde med engångslicens var för att David Bränfeldt i Skövde CK sa att det är helt ok. Enligt honom är elitklasserna egentligen en åldersindelad sportklass, så formellt är "dam elitklassen" en "dam sport elit-klass" (alltså ok med engångslicens). Jag tycker också det är helt rätt, som David också sa, att t.ex. en duktig skidåkare inte ska behöva lösa en årslicens för att kriga mot de andra i elitklassen. Förresten är det helt sjukt att man ska behöva betala 600kr för en tävlingslicens, det gör att såna som jag som inte kör så många tävlingar per år kör ännu färre tävlingar.
    /Cecilia Thomasson Östersunds CK

    SvaraRadera
  2. Visst har ni ett "big problem". Och visst handlar det om engångslicenser, men det är större än så. Förtroendet för er och för hela licenssystemet är tämligen lågt. Särskilt när ni kräver klubbmedlemskap för att kunna lösa en engångslicens. Gränsen mellan årslicens och engångslicens är ganska vag.

    Båda kräver klubbmedlemskap, båda är en licens. Skillnaden är att den ena gäller ett år och den andra en dag/en tävling.

    Den ena kostar mer än den andra, men i övrigt ställs inga andra krav på den tävlande. Varför är det ett "big problem" om någon då ställer upp i elitklassen på en tävling med engångslicens?

    PS: Bara för att det är en blogg behöver man inte skriva sämre än en 5-åring pratar.

    SvaraRadera
  3. Hank? Förstår du mig inte? ;-)

    SvaraRadera
  4. Förstår inte dig heller Tony. Vad var det för fel förra året? Hur ska fler cyklister hitta till cykelsporten om de inte kan prova ett långlopp i en klass de passar i utan att behöva gå med i en klubb, kanske var tvungna att köpa klubbkläder och sen en engångslicens på de?

    SvaraRadera
  5. Jonas??? hur menar du...läs nästa inlägg ovanför detta, gå in på kommentarer så ser du hur det funkar.
    Du får köra sportklass...vad är det för fel på det?

    SvaraRadera
  6. Får jag köra i sportklass på xctävlingar med då? Eller vad får jag köra där?

    SvaraRadera
  7. Jonas,
    du får med Junior,- U23, -Elit, -Veteran,- eller engångslicens delta i Sportklass i alla tävlingar där den arrangeras.
    mvh
    Anders

    SvaraRadera
  8. Men måste man inte vara med i en klubb för att lösa engångslicens numera Anders?

    SvaraRadera
  9. Jonas, det stämmer att man måste vara medlem i en till SCF ansluten förening för att delta i tävlingsklass.
    mvh
    Anders

    SvaraRadera
  10. ingår sport i tävlingsklass? Största anledningen för att jag frågar är för att det blir riktigt dyrt om man vill testa på att köra en tävling då det kostar 400-500kr beroende på klubb för att tävla cirka 30min. Lär inte gynna tillväxten precis, förutom tillväxten av svartrace kanske

    SvaraRadera
  11. Jonas, Sportklass är en tävlingsklass. Enda gången man kan delta i ett arrangemang utan klubbtillhörighet är i motionsklass.
    När det gäller storlek av medlemsavgift så är den säkert väldigt varierande och helt upp till föreningsmedlemmarna att besluta.

    SvaraRadera
  12. Varför tillåter ni att cupavslutningen för XC går dagen före maraton-SM. Det betyder att vi cyklister bara kan och orkar vara med på en av tävlingarna!

    SvaraRadera
  13. Det finns ett förslag att ta bort kravet för föreningsmedlemskap då man köper engångslicens. (Vi i Dalarna befarade att många eventuella deltagare anmäler sig inte om kravet är att man först tvingas bli medlem i en förening). Därför skrev vi en motion om just detta till årsmöte 2010. Årsmötesbeslut var att detta ska utredas under 2010. Man ska alltså ta ställning till hur man vill ha det 2011. Utredningen ska vara klar till 31 oktober.
    Hör av er via denna blogg med era synpunkter.
    Här kommer motionen:
    Engångslicenser i arrangemang med många deltagare
    Hantering av engångslicenser är en svår affär. Man ska kolla att cyklisten är medlem i en cykelförening ansluten till SCF och man ska kolla att cyklisten ha tillstånd från sin förening att tävla i föreningens namn.

    I samband med arrangemang med många startande är det omöjligt att kraven efterföljs då man ska registrera några hundra efteranmälda strax innan start. Ett annat problem är att många deltagare får sin första kontakt med cykelsporten just via en sådan tävling och föreningskrav får oss att framstå som byråkratisk och risken är att de inte kommer till start. Det måste vara bättre att vi gör allt vi kan för att får in de som deltagare i loppen och sedan jobbar för att de går med i en förening och fortsätter med sin cykelsatsning.

    Vi vill därför mjukna upp reglerna, underlättar för arrangörer och locka fler föreningslösa till våra lopp.

    Frågan är:

    Får man tävla utan att vara medlem i en SCF förening?
    Enligt RF stadgar 12 Kap Tävlingar 3 § Rätt att delta i SF:s tävlingar
    Endast idrottsutövare som är medlem i förening ansluten till SF har rätt att delta i detta SF:s tävlingsverksamhet. För utländsk idrottsutövare, som inte representerar en RF-organisation krävs motsvarande organisationsanknytning. SF har rätt att i sina stadgar eller tävlingsregler ange ytterligare förutsättningar för deltagande.

    Andemening i RF stadgar är dock
    1 kap Idrottsrörelsens verksamhetsidé, vision och värdegrund
    I den elitinriktade idrotten är prestationsförbättring och goda tävlingsresultat vägledande. I breddidrotten är hälsa, trivsel och välbefinnande normgivande, även om prestation och tävlingsresultat ofta tjänar som sporre.

    Med hänvisning till "tävlingsresultat i breddidrotten" öppnas en dörr för att tillåter vem som helst att ställa upp i idrottsarrangemang med stora deltagarefält. Förfarande med engångslicenser gäller i stort sett bara cyklister inom breddidrotten. Inom likadana tävlingar sanktionerat av Friidrottsförbundet tillåts man att tävla även om man inte är medlem i en förening. I några av landets största löpartävlingar får man tävla i elitklass även om man inte är medlem i en förening.

    Våra arrangörer konkurrerar om samma deltagare med andra idrotter och kan de så kan vi.

    Därför yrkar vi att

    1)
    föreningslösa tillåts tävla på engångslicens i rekryteringssyfte.
    (fr.o.m. 2010-04-01 eller 2011-01-01 eller valfritt datum bestämt av årsmöte)

    2)
    SCF motionera till RF stämman vid nästa möjliga tillfälle (ev. tillsammans med Friidrottsförbundet) för en ändring av "RF 12 Kap" så att SF äger rätten, i rekryteringssyfte, att ge föreningslösa dispens från föreningskravet och tillåtelse att tävla.

    SvaraRadera
  14. Gary
    kan du förklara detta för mig ...lite enklare hur vi ska fixa detta?

    SvaraRadera
  15. Bra fråga Tony. Mitt förslag är att jag och du ordna ett möte med Lasse Strand, Kenneth Simonsson och att vi alla (och villkorslös) lyssnar på varandra. Då får du underlaget för utredningens förslag. Årsmöte fick ju löfte om en utredning som ska vara klara till 31 oktober.
    Huvudfrågan är:
    Ska föreningskravet var kvar för inköp av engångslicens? Fördelerna/Nackdelerna/Gällande praxis/Konsekvenser
    Andra frågor som det är lika bra att ta upp samtidigt.
    Definition:
    Propagandalopp/Rekryteringsarrangemang/Tävling/Motion/Motionstävlingar
    Alianstävlingar med
    a) Licenserade
    b) medlemer är klubbar
    c) fristående cyklister
    Sanktionsavgifter:
    Stimulera man till fler lokala arrangemang om distrikten får ta del av sanktionsavgifter.

    Hoppas på kommentarer från övriga/aktiva i denna fråga.

    SvaraRadera
  16. Detta är inget lätt ämne...absolut skakis på att ta beslut över detta som ansv inom tävlingskommittén. I need help with this

    SvaraRadera