Pages

SVENSKA CYKELFÖRBUNDET BLOGGAR








tisdag 3 augusti 2010

FÖRBUNDSKAPTEN MTB ÖNSKEMÅL...

...om nästa MTB säsong för er aktiva och för arrangörer:

Minst en cuptävling per månad (maj-september), men gärna fler än 5st totalt

Cuptävlingarna ska alltid vara OBS-lopp, men ytterligare OBS-lopp kan läggas till ur strategisk synvinkel (tid på året och bana)

Om det ska vara dubbelhelger i XC (cuptävling lördag och söndag) bör lördagens arrangör uppmuntras att ha ett sprintbetonat lopp, d.v.s. en kort (max3km) lång bana, centralt belägen i en tätort och korta tävlingstider (max45min för herr elit)

I möjligaste mån undvika kollisioner mellan svenska cuptävlingar och de UCI-lopp som går i Norge och Danmark (www.mtbliga.dk)

Undvik gärna även krockar med världscuper, eftersom då finns större möjlighet att ha de bästa svenska åkarna på startlinjen i Sverigecupen

Arrangörer av cuptävlingar bör sträva efter att lägga banor med minst en längre backe (>30 höjdmeter) och helst över 100 höjdmeters klättring per varv (max 6km långa).

Arrangörerna bör även sträva efter att ha minst en passage på varvet som är rejält utmanande för tekniken (och även för modet), t.ex. ett högt dropp, väldigt brant utför med olika hinder (stenar, rötter, träd). Dessa passager får ofta byggas för hand, men behöver inte vara särskilt långa. Detta bör troligen bara gälla junior- och seniorklasserna, medan övriga klasser helst ska kunna åka en annan (enklare och mindre farlig) väg. De här partierna är även utmärkta publikplatser… Ett exempel på detta är http://www.youtube.com/watch?v=5CVp8lCYsG0 och i videoklippet syns även väldigt tydligt skillnaden i fart mellan de första och de som ligger längre bak i fältet (där de flesta svenska elitåkare ligger teknikmässigt).

Det finns idag flera bra ”bike parks” i landet Deras satsning på freeride kan vara en bra möjlighet att rekrytera till cykelsporten och gör det möjligt att lägga väldigt bra banor (XC, DH och 4X). Går det att övertyga dem om att arrangera tävlingar (som del i sin marknadsföring)?

2 kommentarer:

  1. Håller med :) Bra Fredrik

    SvaraRadera
  2. Det tåkiga är att landslagscyklisterna i år prioriterade ett "motionslopp" på lvg ist för cupen I S-tälje.Inte så bra propaganda för Mtb

    SvaraRadera